Polar Coordinates


Met het filter Polar Coordinates in PhotoShop kun je verrassende dingen doen, zoals van bestaande foto's een soort ruimteschepen maken of meer abstracte beelden. Maar ook de klassieke Little World of Little Planet-foto's. Beide vereisen een iets andere aanpak.


Eerst de ruimteschepen.

Je begint in principe met een foto waarin sterke lijnen zitten, bijvoorbeeld een redelijke gedetailleerde architectuurfoto. Maar je kunt natuurlijk ook experimenteren met andere foto's.

Selecteer de hele foto (Select All) en kopieer deze vervolgens (Edit-copy).

Vergroot daarna het canvas van de foto zowel in hoogte als in breedte met 100 procent (Image - canvas size). Let erop dat de achtergrondkleur op wit staat. Klik op één van de hoekpijltjes, zodat de oorspronkelijke foto rechtsboven komt te staan.

Plak nu je kopie driemaal in de foto. (Edit-Paste). Selecteer daarna in het lagenmenu de bovenste laag en keer de foto horizontaal (Edit-Transform-Flip Horizontaal). Sleep deze laag naar rechtsboven.

Selecteer de tweede laag en keer de foto verticaal om. (Edit-Transfor-Flip vertical) en sleep deze laag naar linksonder.

Selecteer nu de derde laag, keer deze zowel horizontaal als verticaal en sleep deze laag naar rechtsonder.

Maak er nu één laag van met Layer-Flatten Image.

Ga naar Filter en kies bij Distort voor Polar Coordinates en voilà: daar is je ruimteschip.

Als dit trucje eenmaal door hebt kun je de lagen van de foto ook omwisselen of gedeeltelijk keren. Experimenteer naar hartenlust. Ook kun je een bewerkte foto nog eens door het filter halen, zodat het effect verder wordt versterkt.


Dan nu de Little Planet.

Gebruik hiervoor een foto met een gelijkmatig horizontaal beeld. Maak deze foto, als het kan, nog wat smaller, zodat je min of meer een panoramafoto krijgt. (croptool en bovenin kiezen voor unconstraind).

Maak de foto nu even hoog als breed in Image-Image size. Haal hiervoor eerst het vinkje weg bij constrain proportions.

Keer na deze bewerking de foto om met Image-Image Rotation - 180 graden.

Gebruik nu het filter Polar Coordinates (Filter-Distort-Polar Coordinates). En klaar is je Little Planet.

Keer het resultaat zo nodig nog eens om (image-rotation-180 graden) en werk een eventuele lasnaad bij met een kleine selectie en dan filter-blur-gausian blur of met de clone stamp.

Je kunt ook nog de foto rond uitsnijden met het ronde selectietool linksboven. Zet dan eerst feather op 15 of 25 px.  Keer je selectie om (Select-Inverse) en druk op de deletetoets op je toetsenbord. Kijk dan wel of in de popup de achtergrond is geselecteerd en of je achtertrondkleur de juiste is.

Succes ermee


Bekijk het op YouTube


Henk Langerak


Rechtermuisknop uitschakelen